A kendermag számtalan jótékony hatása!

A kendermag számtalan jótékony hatása!

A kendermag, mint napjaink egyik legsokoldalúbb tápláléka


Egy kis történeti áttekintés…


A kender (Cannabis sativa L.) az emberiség egyik legrégebben termesztett, legsokoldalúbb és leghasznosabb növénye. Gyakorlatilag minden része hasznosítható. Több mint 6 ezer éves múltra tekint vissza. Közép-Ázsiából származik és innen terjedt el Ázsia más területeire, valamint Európába, Amerikába, Afrikába. Domesztikációja Kínában kezdődött és ott i. e. 6500-ban már elterjedt gazdasági növény volt. Készítettek belőle kötelet, textilt, ruhaneműt, vitorlát, papírt, stb. A háború után 1970-től számos nyugat-európai országban tiltott volt a kendertermesztés. A kender újrafelfedezése – és felismerése annak, hogy ez egy univerzális környezetbarát nyersanyag – az 1980-as évek második felében kezdődött. Az előbb említett gazdasági felhasználásokon kívül najainkban rostjaiból szigetelőanyag, tégla, valamint szövet alapanyag készíthető. A nem fonható kenderkócot tömítőanyagként használják például vízvezeték-csatlakozások tömítésére, vagy a kárpitosiparban tömőanyag gyanánt. Pozdorjából cellulózt, papírt és hőszigetelő lapokat gyártanak, valamint hatalmas lehetőségek rejlenek benneépítőipari felhasználásra is.
A kendert azonban nemcsak gazdasági növényként hasznosították. Több kontinensen a nagy éhínségek idején életmentő táplálékul szolgált, napjaink egyik legsokoldalúbb tápanyagforrása. Gyógyító hatása évezredek óta ismert, levelét, virágzatát gyógyszerként, illetve rituális (vallási) szertartásokhoz ajzószerként használták.


A kender növény és hazánk…


A kendert a honfoglaló magyarok itt találták, de őseink már vándorlásaik során megismerték a növényt. Hazánkban i.e. 950-ből származó kenderből készült textilmaradványokat találtak. Hazánkban a kendertermesztés folyamatos volt, szinte napjainkig. A termesztési kultúra fennmaradt, fajtáink nemesítése világszínvonalon történt és folyik ma.


A kender növény fajtái…


A kendert (Cannabis sativa L.) korábban a komlóval (Humulus ssp.) együtt vagy az eperfafélék (Moraceae) vagy a csalánfélék (Urticaceae) családjába sorolták. Napjainkban azonban már általánosan elfogadott, hogy a kender és komló együtt egy elkülönült családba, a Cannabaceae = Cannabinaceae családba tartozik. A családba a két rokon nemzetség, a kender (Cannabis L.) és a komló (Humulus L.) tartozik. A kender (Cannabis L.) nemzetségbe tartozó egy faj a Cannabis sativa L. több változatra tagozódik:
• Cannabis sativa var. vulgaris (közönséges, termesztett kender),
• Cannabis sativa var. indica Lam. (indiai kender),
• Cannabis sativa var. indica Lam. subvar. gigantea (óriás kender),
• Cannabis sativa var. ruderalis Janisch (az úgynevezett vadkender).
A közönséges, termesztett kender nemesített fajtái alacsony THC-tartalmúak (az EU-szabvány 0,2% alatti THC-t engedélyez), ezért teljesen alkalmatlanok kábítószerkénti fogyasztásra.
Az indiai kender az ún. ázsiai alakkörhöz tartozik és THC-tartalma elérheti a 20%-ot. A kender alkaloidájának neve a hasis, amely név a perzsa Hasemiták nemzetségének ún. „hasisevő” vallásos muzulmán szektájától származik. Hasisevő arabul: hasisin.
A vadkender (ún. útszéli kender) elterjedési köre Oroszország közép-ázsiai, volgai és uráli vidékei, Törökország, Románia, Bulgária és Magyarország. Hazánk a vadkender elterjedési körének nyugati határán van. Tőlünk nyugatra ez az alak vadon nem fordul elő. Igen alacsony, elágazó, apró magvú. Egyenetlen virágzása következtében virágzása egybeeshet a kultúrkenderével, s mivel vele könnyen kereszteződik, biológiailag fertőzheti. A vadkendertől meg kell különböztetni a szántóföldről kiszökött, elvadult kendert, amely morfológiailag alig különbözik a kultúrfajtáktól és olykor gyomosít. Sem a vadkender, sem az elvadult kultúrkender nem tartalmaz számottevő THC-t.
A termesztett kender további rendszertani kategóriákra nem bontható, kizárólag úgynevezett földrajzi, illetve ökológiai csoportokra, rasszokra (alakkörökre) tagolható. E rasszok között – földrajzi származásuktól függően – tetemes morfológiai, élettani és termesztési értékbeli különbségek vannak. Ennek ellenére a legkülönbözőbb típusú kenderek megegyeznek abban, hogy kromoszómaszámuk azonos (2n = 20) és könnyen, spontán módon is kereszteződnek egymással.


A kender növény, mint napjaink nagyszerű tápláléka…


A kender növény legfontosabb táplálékul szolgáló része a kendermag. A kendermag fogyasztható hántolt vagy hántolatlan formában, készülhet belőle kendermag olaj, kendermag tej, kendermag liszt, kendermag fehérjepor és kenderrost is.

 

A kendermag a szuperélelmiszerek közé tartozik. Miért is? Mert a kendermag rengeteg nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmaz, beleértve a nagy mennyiségben megtalálható fehérjéket, egészséges zsírokat és ásványi anyagokat, kiváló forrása az:

 • - antioxidánsoknak
 • - Omega-3 és Omega-6 esszenciális telítetlen zsírsavaknak (ideális 1:3 arányban tartalmazza)
 • - aminosavaknak (tartalmazza az összes esszenciális aminosvat, melyet szereveztünk nem képes maga előállítani)
 • - ásványi anyagoknak (kalcium, vas, foszfor magnézium, kálium, cink, mangán, réz)
 • - vitaminoknak (E-vitamin, B-vitaminok)
 • - az egyik leggazdagabb természetes növényi fehérjeforrás, könnyen emészthető a test számára, gyorsan felszívódik, ezért a vegetáriánusok/vegánok számára kedvelt táplálék lehet. Ha nem szereted a fehérjeporokat, akkor a kendermag ideális választás a fehérjepótlás céljából. Az esszenicális aminosavak a fehérjék építőkövei.

A kendermag jótékony hatásai:
Ezek a kis magok ígéretesnek tűnnek sok betegséggel szemben. Néhány ok, hogy miért is kellene a kendermagot beilleszteni az étrendünkbe:

 • - ideális (1:3) arányban tartalmazza az Omega-3 és Omeg-6 esszenciális zsírsavakat, melyek hozzájárulnak a szív-és érrendszer megfelelő működéséhez, karbantartják a vérnyomást és a koleszterinszintet.
 • - erősíti az immunrendszert
 • - erősíti az idegrendszert, fokozza az agyműködést
 • - segíti az emésztést
 • - szabályozza az anyagcserét
 • - segíti az ideális testsúly elérését
 • - jótékony hatással lehet a haj-,bőr és-a köröm állapotára
 • - a kendermag megfelelő mennyiségben adja azt a testnek, amire annak szüksége van ahhoz, hogy szérum-albumint és szérum-globulint állítson elő. Miért fontos ez a kettő? A szérum-albumin a májban képződő fehérje, mely megtartja a folyadékot, ezzel megakadályozva azt, hogy kiszivárogjon a véredényből, fenntartja a szöveteket, szállítja a hormonokat, vitaminokat, gyógyszereket és az ionokat. A szérum-globulin tartalmazza legtöbb antitestet a vérben. Amikor a testünket megtámadja valamilyen betegség vagy kór, ez a kettő – szérum-albumin, szérum-globulin – fontos, hogy megfelelő szinten legyen, így segítenek leküzdeni a betegséget. A kendermag fogyasztásával mindkettőt megfelelő szinten tarthatod.

A kendermag nem csodélelmiszer, de az egyik legjobban tápláló és emészthető étel, így az étrended fontos alapköve lehet, fogyasztásával hozzájárulhatsz egészséged megőrzéséhez!


Hogyan fogyasztható a kendermag?
A kendermag szinte mindenhez hozzáadható, például salátához, turmixhoz, joghurthoz és gabonapehelyhez is. És a legjobb dolog benne az, hogy nemcsak egészséges, hanem finom is. A mogyorós, diós íze mindenhez kiváló kiegészítés. Akik szeretnek sütni, a kendermagot hozzáadhatják pl: kenyerekhez, pékárukhoz. Azonban, ha szeretnéd minden jó tulajdonságát kiélvezni, jobb, ha nyersen eszed.
 

Kipróbálnád a hántolt kendermagot? Vagy már eddig is fogyasztottad? Keresd a Dragon Superfoods hántolt kendermagot a Purenature oldalunkon!

http://www.purenature.hu/kender-termekek-kategoria-47.html


Kendermag fehérjepor:

A kendermag fehérjepor amellett, hogy magában hordozza a kendermag jótékony tulajdonságait, koncentrált formában tartalmaz növényi fehérjéket és rostokat. Tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, így az egyik legkompletebb növényi fehérjeforrás, kiválóan alkalmas a vegetáriánusok/vegánok számára a fehérje pótlására, további egészséges táplálék lehet mindenkinek, de különösen az aktív életet élőknek, sportolóknak a fehérjetartalom miatt.

Kipróbálnád a kendermag fehérjeport? Keresd a Dragon Superfoods organikus kendermag fehérjeport, 100%-ig természtes, vegán növényi fehérje!

http://www.purenature.hu/kender-termekek-kategoria-47.html


Kendermag olaj:

A kender magjából hideg préseléssel kiváló minőségű, magas esszenciális zsírsavtartalmú (Omega-3 és Omega-6, GLA) étkezési olaj nyerhető. Az ideális 3:1 arányban tartalmaz Omega-6 és Omega-3 telítetlen zsírsavakat, amit a Világ Egészségügyi szervezete optimális felhasználásként ajánl. Az olajban található létfontosságú zsírsavak segítenek az egészség helyreállításában, valamint az immunrendszer megfelelő működésében. Egyes vélemények szerint nagyon sok betegséget, köztük a rákot is gyógyíthatja. 

A kendermag olaj kiváló alternatívája lehet a halolajnak. A halolaj szintén nagyszerű forrása az esszenciális zsírsavaknak, különösen az Omega 3-nak, ezért vált olyan híressé ez a termék. Habár a vegetáriánusoknak ez nem megfelelő opció. Szintén vannak olyan aggodalmak, hogy néhány halolajforrás higannyal és más méreganyagokkal szennyezett. A kendermag olaj, amely tartalmaz Omega 3-6-9 telítetlen esszenciális zsírsavakat is, egy nagyszerű alternatíva lehet halolaj helyett. A megbízható forrásból beszerzett kendermag olaj fogyasztásával biztosan nem viszünk be a szervezetünkbe méreganyagokat.

A haj, a bőr és a köröm ugyanolyan bőrsejtből alakult ki, így nem meglepő, hogy azok az emberek, akik kendermag olajat használnak, sűrűbb és fényesebb a hajuk, puhább a bőrük és erősebbek a körmeik. Nem csak a száraz bőr táplálásában, de a sebek gyógyításában is részt vesz. Továbbá méregteleníti a bőrt és segít kiegyenlíteni a bőr tónusát is. Biztonsággal használható a kendermag olaj bőrhidratálóként is, nem fogja eltömíteni a pórusokat.

Ekcéma: a kendermag olaj számos, közvetlen kezelési felhasználása közül az egyik legígéretesebb az ekcéma kezelése. Holland kutatók, Dr. J. Callaway vezetésével, ekcémás betegeken tanulmányozták a kendermag olaj nyújtotta lehetőségeket, ami a következő eredményt hozta: „a szárazság okozta viszketés jelentős csökkenését és a tünetek teljes javulását figyeltük meg.”


A kendermag olaj speciális tulajdonságai:

 • -az egyetlen növény, amely tartalmaz D-vitamint, ami elengedhetetlen a kalcium felszívódásához
 • -jelentős mértékben tartalmaz E-vitamint
 • -enyhíti a PMS kellemetlen tüneteit
 • -egyedülálló gyulladáscsökkentő hatása van
 • -természetes naptej

Az olajat ajánlatos hidegen használni. Adhatod salátához, turmixhoz, zöldségekhez. Keresd nálunk a hidegen sajtolt Good Hemp kendermag olajat! 

http://www.purenature.hu/kender-termekek-kategoria-47.html


Kendermag tej:

Egyik legjobb módja a kendermag nyers fogyasztásának a kendertej fogyasztáa, melyet nagyon egyszerű elkészíteni. Megfelelő mennyiségű víz hozzáadásával a kendermagból növényi tej készíthető, amely a tej kiváló alternatívája lehet. A kendertej laktózmentes, glutént nem tartalmaz.A kendertej az egyik legegészségesebb növényi tej a kendermag tápanyagtartalmának köszönhetően.

Nem ittál még kendertjet? Próbáld ki a hidegen sajtolt Good Hemp kendermag tejet! 

 

A kendertermékek közül itt válogathattok (másoljátok be a keresőbe):

http://www.purenature.hu/kender-termekek-kategoria-47.html


Források:
www.tankonyvtar.hu
www.nepgyogyaszat.hu
www.kenderhaz.hu
 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Ha értesülni szeretne  akcióinkról, új termékek  érkezéséről, aktuális  hírekről, iratkozzon fel  hírlevelünkre!

Jelenleg 0 db termék van a kosárban!
x Szállítási feltételek
Nálunk a szállítási díj Pick Pack Pontra csak 890.- Ft , ha 15.990.- Ft felett vásárolsz, akkor már a szállítás ingyenes.
Vásárlási feltételek
A purenature.hu webáruházának felületén süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. További információElfogadom