Mik azok az élő, nyers ételek?

Élő, nyers étel (raw food) és ami mögötte van: a nyers ételek/termékek olyan élő, növényi alapanyagokból készülnek, melyeket a feldolgozás egyik fázisában sem hevítenek 42 °C  fölé, ezáltal az alapanyagok megőrzik a bennük lévő értékes tápanyagokat. Az élő ételek tápanyagokban sokkal gazdagabbak, mint a főtt vagy sült ételek.

Mit nyújtanak nekünk az élő, nyers ételeket? Miért iktassuk be őket az étrendünkbe?

- Gazdagok:

-  aminosavakban: az aminosavak a fehérjék építőkövei, melyek legtöbbjét a szervezet is elő tudja állítani, nyolc aminosav kivételével, ezeket nevezzük esszenciális aminosavaknak, így ezeket külső forrásból kell bevinni, ezért (is) fontos a fehérjék fogyasztása.

- fehérjékben:  a fehérjék részt vesznek minden sejtben lejátszódó folyamatban, hozzájárulnak az izomtömeg növekedéshez és fenntartásához, ezáltal a csontozatunk erősödéshez. A növényi eredetű fehérjék könnyebben emészthetőek, mint az állati eredetű fehérjék. A hús és a tejtermékek magasabb koncentrációban tartalmaznak összetett fehérjéket, mint a növények, melyeket az emésztőrendszerünk gyakran nem képes tökéletesen lebontani. Ráadásul a húsban sok purin található, amely az anyagcsere folyamán húgysavra bomlik le. Az ebből eredő elsavasodás szerepet játszik sok jóléti megbetegedés kialakulásában.

-  antioxidánsokban: az antioxidánsok segítenek megőrizni a fiatalságot és egészséget azáltal, hogy megkötik a káros szabadgyököket, sejtek károsodását.

-  ásványi anyagokban: az ásványi anyagokra szervezetünknek a zökkentőmentes működéshez van szüksége. Vannak olyan ásványi anyagok, amelyekre nagyobb mennyiségben van szükségünk, ezek az ásványi sók, pl: kalcium és vannak olyanok, amelyekre kisebb mennyiségben, ezek a nyomelemek, pl: cink, vas. Mivel a legtöbb ásványi anyag gyorsan elhasználódik, mielőbb pótolni kell őket.

- ballasztanyagokban: tisztítják a bélrendszert, elősegítik az emésztést és hatékonyan hozzájárulnak a méregtelenítéshez.

-  enzimekben: az enzimek központi szerepet játszanak a szervezetünkben zajló létfontosságú kémiai és biológiai folyamatokban, melyekben katalizátorként működnek. Az élő ételek tele vannak enzimekkel, melyeket az élő ételekből a szervezetünk képes közvetlenül felvenni. A hevítés vagy vegykezelés hatására az enzimek tönkremennek.

-   klorofillban: a klorofillnak köszönhető a zöld növények színe. A klorofillt a növények termelik napfén hatására. A klorofill lúgosít, méregtelenít, immunerősítő, antibakteriális hatású, béltisztító. Támogatja az oxigén eljutását a szervezet minden részébe és támogatja a vörösvértestképződést is. Segíti a sejtek épülését és regenerálódását, ezáltal a sebek, sérülések gyógyulását. Rákmegelőző hatása is lehet.

-   vitaminokban: mivel a vitaminok egészségünk szempontjából létfontosságú feladatot töltenek be, de szervezetünk nem képes őket elegendő mennyiségben előállítani, így a vitaminkat szintén külső forrásból kell pótolnunk. A mesterséges vitaminok nem pótolják a természetes vitaminokat.

- zsírsavakban: az emberi szervezetnek a kifogástalan működéshez zsírsavakra, telítettekre és telítetlenekre, is szüksége van.

- biztosítják a szervezet megfelelő energia-és tápanyag ellátottságát.

- megőrzik az íz-és illatanyagokat.

- nem tartalmaznak semmilyen hozzáadott adalékanyagot, cukrot, így fogyasztásuk során a szervezetünket nem terheljük meg ezen anyagok leküzdésével.

- nem tartalmaznak glutént, laktózt, tojást, így a különböző ételallergiában szenvedők is fogyaszthatják az élő ételeket.

Ha élő, nyers ételekről beszélünk, akkor nem csak a nyers zöldségekre, gyümölcsökre, magvakra kell gondolnunk, ugyanis az élő, nyers ételek lehetnek „késztermékek” is, pl: aszalványok, gyümölcsszeletek, édes és sós kekszek, snackek, kenyerek, a lényeg, hogy az alapanyagokat ne érje 42 °C-nál magasabb hőhatás.

Ha élő, nyers ételt választunk, már megtettünk egy lépést az egészségesebb táplálkozás irányába, de ettől még sajnos nem védjük meg magunkat a mérgező növényvédő szerektől és a genetikailag módosított összetevőktől. Ha lehetőségünk van rá, akkor válasszunk organikus gazdálkodásból származó alapanyagokból készült élő ételt.

 

Hírlevél feliratkozáshoz kattintson ide!
Hírlevél

Ha értesülni szeretne  akcióinkról, új termékek  érkezéséről, aktuális  hírekről, iratkozzon fel  hírlevelünkre!

Jelenleg 0 db termék van a kosárban!
x Szállítási feltételek
Nálunk a szállítási díj Pick Pack Pontra csak 890.- Ft , ha 16.990.- Ft felett vásárolsz, akkor már a szállítás ingyenes.
Vásárlási feltételek
A purenature.hu webáruházának felületén süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. További információElfogadom