Mik azok az élő, nyers ételek?
Élő, nyers étel (raw food) és ami mögötte van: a nyers ételek/termékek olyan élő, növényi alapanyagokból készülnek, melyeket a feldolgozás egyik fázisában sem hevítenek 42 °C fölé, ezáltal az alapanyagok megőrzik a bennük lévő értékes tápanyagokat. Az élő ételek tápanyagokban sokkal gazdagabbak, mint a főtt vagy sült ételek.
Mit nyújtanak nekünk az élő, nyers ételeket? Miért iktassuk be őket az étrendünkbe?
- Gazdagok:
- aminosavakban: az aminosavak a fehérjék építőkövei, melyek legtöbbjét a szervezet is elő tudja állítani, nyolc aminosav kivételével, ezeket nevezzük esszenciális aminosavaknak, így ezeket külső forrásból kell bevinni, ezért (is) fontos a fehérjék fogyasztása.
- fehérjékben: a fehérjék részt vesznek minden sejtben lejátszódó folyamatban, hozzájárulnak az izomtömeg növekedéshez és fenntartásához, ezáltal a csontozatunk erősödéshez. A növényi eredetű fehérjék könnyebben emészthetőek, mint az állati eredetű fehérjék. A hús és a tejtermékek magasabb koncentrációban tartalmaznak összetett fehérjéket, mint a növények, melyeket az emésztőrendszerünk gyakran nem képes tökéletesen lebontani. Ráadásul a húsban sok purin található, amely az anyagcsere folyamán húgysavra bomlik le. Az ebből eredő elsavasodás szerepet játszik sok jóléti megbetegedés kialakulásában.
- antioxidánsokban: az antioxidánsok segítenek megőrizni a fiatalságot és egészséget azáltal, hogy megkötik a káros szabadgyököket, sejtek károsodását.
- ásványi anyagokban: az ásványi anyagokra szervezetünknek a zökkentőmentes működéshez van szüksége. Vannak olyan ásványi anyagok, amelyekre nagyobb mennyiségben van szükségünk, ezek az ásványi sók, pl: kalcium és vannak olyanok, amelyekre kisebb mennyiségben, ezek a nyomelemek, pl: cink, vas. Mivel a legtöbb ásványi anyag gyorsan elhasználódik, mielőbb pótolni kell őket.
- ballasztanyagokban: tisztítják a bélrendszert, elősegítik az emésztést és hatékonyan hozzájárulnak a méregtelenítéshez.
- enzimekben: az enzimek központi szerepet játszanak a szervezetünkben zajló létfontosságú kémiai és biológiai folyamatokban, melyekben katalizátorként működnek. Az élő ételek tele vannak enzimekkel, melyeket az élő ételekből a szervezetünk képes közvetlenül felvenni. A hevítés vagy vegykezelés hatására az enzimek tönkremennek.
- klorofillban: a klorofillnak köszönhető a zöld növények színe. A klorofillt a növények termelik napfén hatására. A klorofill lúgosít, méregtelenít, immunerősítő, antibakteriális hatású, béltisztító. Támogatja az oxigén eljutását a szervezet minden részébe és támogatja a vörösvértestképződést is. Segíti a sejtek épülését és regenerálódását, ezáltal a sebek, sérülések gyógyulását. Rákmegelőző hatása is lehet.
- vitaminokban: mivel a vitaminok egészségünk szempontjából létfontosságú feladatot töltenek be, de szervezetünk nem képes őket elegendő mennyiségben előállítani, így a vitaminkat szintén külső forrásból kell pótolnunk. A mesterséges vitaminok nem pótolják a természetes vitaminokat.
- zsírsavakban: az emberi szervezetnek a kifogástalan működéshez zsírsavakra, telítettekre és telítetlenekre, is szüksége van.
- biztosítják a szervezet megfelelő energia-és tápanyag ellátottságát.
- megőrzik az íz-és illatanyagokat.
- nem tartalmaznak semmilyen hozzáadott adalékanyagot, cukrot, így fogyasztásuk során a szervezetünket nem terheljük meg ezen anyagok leküzdésével.
- nem tartalmaznak glutént, laktózt, tojást, így a különböző ételallergiában szenvedők is fogyaszthatják az élő ételeket.
Ha élő, nyers ételekről beszélünk, akkor nem csak a nyers zöldségekre, gyümölcsökre, magvakra kell gondolnunk, ugyanis az élő, nyers ételek lehetnek „késztermékek” is, pl: aszalványok, gyümölcsszeletek, édes és sós kekszek, snackek, kenyerek, a lényeg, hogy az alapanyagokat ne érje 42 °C-nál magasabb hőhatás.
Ha élő, nyers ételt választunk, már megtettünk egy lépést az egészségesebb táplálkozás irányába, de ettől még sajnos nem védjük meg magunkat a mérgező növényvédő szerektől és a genetikailag módosított összetevőktől. Ha lehetőségünk van rá, akkor válasszunk organikus gazdálkodásból származó alapanyagokból készült élő ételt.
Élő, nyers étel (raw food) és ami mögötte van: a nyers ételek/termékek olyan élő, növényi alapanyagokból készülnek, melyeket a feldolgozás egyik fázisában sem hevítenek 42 °C fölé, ezáltal az alapanyagok megőrzik a bennük lévő értékes tápanyagokat. Az élő ételek tápanyagokban sokkal gazdagabbak, mint a főtt vagy sült ételek.
Mit nyújtanak nekünk az élő, nyers ételeket? Miért iktassuk be őket az étrendünkbe?
- Gazdagok:
- aminosavakban: az aminosavak a fehérjék építőkövei, melyek legtöbbjét a szervezet is elő tudja állítani, nyolc aminosav kivételével, ezeket nevezzük esszenciális aminosavaknak, így ezeket külső forrásból kell bevinni, ezért (is) fontos a fehérjék fogyasztása.
- fehérjékben: a fehérjék részt vesznek minden sejtben lejátszódó folyamatban, hozzájárulnak az izomtömeg növekedéshez és fenntartásához, ezáltal a csontozatunk erősödéshez. A növényi eredetű fehérjék könnyebben emészthetőek, mint az állati eredetű fehérjék. A hús és a tejtermékek magasabb koncentrációban tartalmaznak összetett fehérjéket, mint a növények, melyeket az emésztőrendszerünk gyakran nem képes tökéletesen lebontani. Ráadásul a húsban sok purin található, amely az anyagcsere folyamán húgysavra bomlik le. Az ebből eredő elsavasodás szerepet játszik sok jóléti megbetegedés kialakulásában.
- antioxidánsokban: az antioxidánsok segítenek megőrizni a fiatalságot és egészséget azáltal, hogy megkötik a káros szabadgyököket, sejtek károsodását.
- ásványi anyagokban: az ásványi anyagokra szervezetünknek a zökkentőmentes működéshez van szüksége. Vannak olyan ásványi anyagok, amelyekre nagyobb mennyiségben van szükségünk, ezek az ásványi sók, pl: kalcium és vannak olyanok, amelyekre kisebb mennyiségben, ezek a nyomelemek, pl: cink, vas. Mivel a legtöbb ásványi anyag gyorsan elhasználódik, mielőbb pótolni kell őket.
- ballasztanyagokban: tisztítják a bélrendszert, elősegítik az emésztést és hatékonyan hozzájárulnak a méregtelenítéshez.
- enzimekben: az enzimek központi szerepet játszanak a szervezetünkben zajló létfontosságú kémiai és biológiai folyamatokban, melyekben katalizátorként működnek. Az élő ételek tele vannak enzimekkel, melyeket az élő ételekből a szervezetünk képes közvetlenül felvenni. A hevítés vagy vegykezelés hatására az enzimek tönkremennek.
- klorofillban: a klorofillnak köszönhető a zöld növények színe. A klorofillt a növények termelik napfén hatására. A klorofill lúgosít, méregtelenít, immunerősítő, antibakteriális hatású, béltisztító. Támogatja az oxigén eljutását a szervezet minden részébe és támogatja a vörösvértestképződést is. Segíti a sejtek épülését és regenerálódását, ezáltal a sebek, sérülések gyógyulását. Rákmegelőző hatása is lehet.
- vitaminokban: mivel a vitaminok egészségünk szempontjából létfontosságú feladatot töltenek be, de szervezetünk nem képes őket elegendő mennyiségben előállítani, így a vitaminkat szintén külső forrásból kell pótolnunk. A mesterséges vitaminok nem pótolják a természetes vitaminokat.
- zsírsavakban: az emberi szervezetnek a kifogástalan működéshez zsírsavakra, telítettekre és telítetlenekre, is szüksége van.
- biztosítják a szervezet megfelelő energia-és tápanyag ellátottságát.
- megőrzik az íz-és illatanyagokat.
- nem tartalmaznak semmilyen hozzáadott adalékanyagot, cukrot, így fogyasztásuk során a szervezetünket nem terheljük meg ezen anyagok leküzdésével.
- nem tartalmaznak glutént, laktózt, tojást, így a különböző ételallergiában szenvedők is fogyaszthatják az élő ételeket.
Ha élő, nyers ételekről beszélünk, akkor nem csak a nyers zöldségekre, gyümölcsökre, magvakra kell gondolnunk, ugyanis az élő, nyers ételek lehetnek „késztermékek” is, pl: aszalványok, gyümölcsszeletek, édes és sós kekszek, snackek, kenyerek, a lényeg, hogy az alapanyagokat ne érje 42 °C-nál magasabb hőhatás.
Ha élő, nyers ételt választunk, már megtettünk egy lépést az egészségesebb táplálkozás irányába, de ettől még sajnos nem védjük meg magunkat a mérgező növényvédő szerektől és a genetikailag módosított összetevőktől. Ha lehetőségünk van rá, akkor válasszunk organikus gazdálkodásból származó alapanyagokból készült élő ételt.